Skal du ha et kateter? Les mer om katetre her!

Har du problemer med å urinere eller med å tømme blæren helt, kan et kateter muligens være løsningen for deg. Gjennom et kateter kan du nemlig tømme blæren helt, og det er viktig for å unngå at gamle urinrester skaper problemer som blærebetennelse eller skader på nyrene. Kort sagt utføres kateterisering ved å føre kateteret inn i blæren gjennom urinrøret, hvorfra urinen ledes ut av kroppen.

Det finnes flere forskjellige katetre, avhengig av dine behov, for eksempel standard katetre, kompakte katetre, og katetre med urinpose. Les mer om katetre nedenfor, hvor du blant annet finner informasjon om hvordan et kateter fungerer, hvilke typer katetre som er egnet til hvilke situasjoner, og mye annet.

Hvordan fungerer et kateter?

Katetre kan brukes av både menn og kvinner som har vanskeligheter med å urinere eller med å tømme blæren helt under vannlating. Kateterisering fungerer ved at et kateter føres opp gjennom urinrøret og inn i blæren. Kateteret har en avrundet spiss på enden med små hull på sidene, som også kalles kateterøyne. Gjennom disse hullene/kateterøynene strømmer urinen fra blæren og ledes ned gjennom kateteret.

Katetre finnes både som permanente og som engangs. Permanente katetre sitter, som navnet indikerer, permanent innført, og de kan være innført gjennom magen eller urinrøret. Engangskatetre, derimot, sitter ikke permanent, og de kan kun innføres via urinrøret.

Hva er selvkateterisering?

Selvkateterisering er den foretrukne måten å tømme blæren på, når man ikke kan urinere på normal måte. Navnet selvkateterisering innebærer at personen selv utfører kateteriseringen for å tømme blæren sin. Her tømmer du altså blæren ved selv å innføre kateteret gjennom urinrøret. Kateteret trekkes ut igjen når blæren er helt tom.

Før du starter med selvkateterisering, vil du motta opplæring av relevant helsepersonell. Det kan virke overveldende å måtte utføre kateteriseringen selv – flere ganger daglig – og det er helt naturlig å føle seg nervøs. Men gjennom grundig opplæring og en god dose tålmodighet vil øvelse gjøre mester, og før du vet ordet av det, kan du tømme din egen blære gjennom et kateter på ingen tid, akkurat som tusenvis av andre mennesker.

Hvilke forskjellige typer engangskatetre finnes det?

Engangskatetre er ofte den foretrukne metoden når blæren skal tømmes, og man ikke kan urinere normalt. De brukes ofte ved selvkateterisering og er, som navnet antyder, kun for engangsbruk. Når katetrene har utført sin oppgave og tømt blæren, kastes de. Du må altså ikke gjenbruke engangskatetre. Det finnes forskjellige engangskatetre, så du kan velge det som passer til dine behov.

Standard engangskatetre finnes i to varianter: et for kvinner og et for menn. Kvinnens kateter er 20 cm langt, mens mannens kateter er 40 cm. Grunnen til lengdeforskjellen er at menns urinrør er mye lengre enn kvinners – mer spesifikt 15-20 cm mot kvinners 3-4 cm. Både kvinne- og herrekatetre har et overflatebelegg, som resulterer i en mer skånsom innføring av kateteret.

Kompakte engangskatetre er mindre enn standard engangskatetre og er dermed også mer diskré.. De er derfor praktiske når du skal ut eller er på farten. Pakken med et kompakt kateter for kvinner er kun 9 cm lang. Pakken med et kompakt kateter for menn er litt lengre, på grunn av menns urinrørslengde, men kateteret er pakket slik at det måler 19 cm i pakken, og når du tar kateteret ut, er det 30 cm langt – og dermed langt nok til å nå inn i blæren.

Du kan også få engangskatetre med en urinpose koblet på, og et slikt kateter er ideelt for situasjoner hvor du ikke har tilgang til et toalett og må kateterisere et annet sted. Katetre med urinpose finnes både for menn og kvinner, så alle enkelt kan tømme blæren sin når de er på farten.

Trenger du veiledning?

Kjenner du til Coloplast Care? Som medlem kan du kostnadsfritt kontakte Coloplasts sykepleiere for råd og veiledning, for eksempel om hvilket kateter som passer for dine behov. Sykepleierne har flere års erfaring og kan hjelpe deg godt på vei. Coloplast Care-medlemmer kan også få tilsendt gratis vareprøver, så du kan prøve ut spesifikke katetre hjemme i kjente omgivelser.